Malikis Irak: Voldtægt, henrettelser og tortur Irak hærget af tilbageholdelser, tortur og henrettelser, og fingre peger mod premierminister Maliki.

Jeysh Iraqi

Bagdad – Heba al-Shamary (navnet ændret af sikkerhedsmæssige årsager) blev frigivet i sidste uge fra en irakisk fængsel, hvor hun tilbragte de sidste fire år.

“Jeg blev tortureret og voldtaget gentagne gange af de irakiske sikkerhedsstyrker,” fortalte hun Al Jazeera. “Jeg ønsker at fortælle verden, hvad jeg og andre irakiske kvinder i fængsel har måttet gå igennem de seneste år. Det har været et helvede.”

Heba blev anklaget for terrorisme, en skæbne, som mange irakere, der tilbageholdes af sikkerhedsstyrkerne.

“Jeg vil nu forklare folk, hvad der sker i fængslerne, at [premierminister Nouri al-] Maliki og hans bander kører,” Heba tilføjet. “Jeg blev voldtaget igen og igen, blev jeg sparket og slået og fornærmet og spytte på.”

Heba historie, rædselsvækkende som den er, desværre er blot ét eksempel på, hvad en nylig rapport fra Amnesty International betegner som “en grum cyklus af menneskerettighedskrænkelser” i Irak i dag.

Rapporten, “Irak: Betaler stadigvæk en høj pris efter et årti med misbrug”, afslører en lang kronologi af tortur og anden mishandling af tilbageholdte begået af irakiske sikkerhedsstyrker samt af udenlandske tropper, i kølvandet på den amerikanske -ledede invasionen i 2003.

En irakisk kvinde, der talte på betingelse af anonymitet, sagde, at hendes nevø blev først tilbageholdt, da han var blot 18 år. Afholdt under den berygtede artikel Fire, som giver regeringen mulighed for at arrestere nogen “mistanke” for terrorisme, blev han sigtet for terrorisme. Hun fortalte i detaljer om, hvordan hendes nevø blev behandlet:

“De slog ham med metalrør, brugte hårde bandeord og svor imod Allah og  Sunnah Rasoul Allah (fordi han er sunni), og hvorfor Allah  ikke hjalp ham, og at de ville bringe op,  fangernes mødre og søstre til at voldtage dem, “forklarede hun til Al Jazeera. “Så de brugte elektricitet til at brænde forskellige steder på hans krop. De tog alle hans og de andre fangers klude af i vinteren og efterlod dem nøgen ude i gården for at fryse.”

Hendes nevø, der blev løsladt efter fire års fængsel efter den irakiske appeldomstol anså ham uskyldig, blev derefter anholdt 10 dage efter sin løsladelse, igen i henhold til artikel 4. Denne lov giver regeringen premierminister Maliki bred licens til at tilbageholde irakere. Artikel fire og andre love giver regeringen mulighed for at idømme dødsstraf for næsten 50 forbrydelser, herunder terrorisme, kidnapning og mord, men også for lovovertrædelser, såsom skader på offentlig ejendom.

Mens hendes nevø var fri, meddelte han sin tante, hvordan han og andre fanger blev tortureret.

“De lod nogle andre indsatte stå barfodet i løbet af Iraks sommer på brændende beton fortov, til de fik  solskoldninger, og uden at drikke vand, indtil de besvimede. De tog nogle af dem, brød så mange af deres knogler, lemlæstet deres ansigter med en kniv og kastede dem tilbage i cellen for at lade andre vide, at dette er hvad der vil ske med dem. ”

Hun sagde, at hendes nevø blev tortureret dagligt, da han ikke ville tilstå en forbrydelse, han siger, han ikke har begået. Han ville ikke give navnene på hans medsammensvorne, som der var ingen af, sagde hun.

“Endelig, efter død af mange af hans indsatte under tortur,blev han enige om at underskrive en falsk tilståelse skrevet af forhørslederne, selv om han havde vidner, der har set ham et andet sted den dag, forbrydelsen var sket,” tilføjede hun.

Han forbliver i fængsel, hvor han har fortalt sin tante, han nu bliver tortureret af militsfolk og en af ​​hans øjne er blevet skaaret af dem.

Yousef Abdul Rahman har en lige så chokerende historie, fra at blive tilbageholdt i 2011 og  fire måneder i ” Et de værste fængsler”.

“Jeg blev holdt i en Maliki fængsel, hvor de dumpede koldt vand på mig og brugte elektricitet på mig,” sagde han til Al Jazeera. “Mange af de fanger med mig blev voldtaget. De blev voldtaget med kæppe og flasker. Jeg så blod på deres krop, og jeg så mange mænd dette er sket for.”

I dagens Irak, er det desværre alt for nemt at finde irakere, der har havde elsket dem, der er blevet tilbageholdt og tortureret, og tendensen er stigende, ifølge irakerne Al Jazeera talte med, sammen med flere menneskerettighedsgrupper.

»Det var virkelig skadeligt for mig ‘

Ahmed Hassan, en 43-årig taxachauffør, blev anholdt af irakisk politi i sit hjem i Adhamiyah distriktet i Bagdad i december 2008. Han blev anklaget for “terrorisme”, og holdt i et føderalt politi fængsel i nærliggende Khadimiyah.

Hassan fortalte Al Jazeera fængslet blev kørt af indenrigsministeriet, men hævdede, det var overvåget af premierminister al-Maliki selv.

Han sagde, at han blev regelmæssigt tortureret og holdt i en seks-by-fire meter celle med “mindst 120 fanger, med et lille toilet, der ikke har nogen dør, og knappe rindende vand”.

Fangerne fik et måltid om dagen, der ofte blev undercooked. Og det var så overfyldt, at “de fleste af os ville blive tvunget til at sove stående”, sagde han.

Hassan forklarede, at hans bødler havde “forskellige teknikker for tortur”.

“De tvang mig til at drikke store mængder vand og derefter ville binde hovedet af min penis, så jeg ikke kunne tisse. Dette var virkelig skadeligt for mig,” sagde Hassan.

En anden metode var at “tage mine negle med en tang, en efter en.”

Dette var et forsøg på at fremkalde tilståelser for forbrydelser, han sagde, at han aldrig har begået.

Hassan sagde, at han blev også hængt op og ned fra hans fødder med hovedet placeret i en spand vand, mens han blev pisket med plastik stænger.

Historier om tilbageholdelser og tortur og henrettelser er overalt i dagens Irak.

Sheikh Khaled Hamoud Al-Jumaili, leder af de igangværende demonstrationer i Fallujah imod Maliki regering, fortalte Al Jazeera der, at “tusinder af Fallujans er blevet tilbageholdt, og vi ved ikke, hvor mange der er nu døde eller på dødsgangen.”

“Kampene fra 2004 har aldrig stoppet,” tilføjede han. “Vi har simpelthen skiftet fra at kæmpe amerikanerne til kampene Maliki og hans uretfærdighed og korruption.”

En anden Fallujah sheikh, der bad om at tale på betingelse af anonymitet, sagde Al Jazeera han blev tilbageholdt og tortureret af “Malikis kræfter” i 2012.

“Jeg blev taget til Khadamiyah fængslet [i Bagdad] og tortureret der,” sagde han, mens du trækker op hans skjorte til at afsløre mørke stiksår på tværs af hans ryg. “Jeg blev slået med stave, hullede, sultet, spytte på, og hang med mine ankler og derefter håndled. Maliki er endnu værre end amerikanerne.”

Irak har i øjeblikket en af ​​de højeste forekomster af dødsdomme i verden, og sunnier siger, at de lider uforholdsmæssigt meget drabene.

Historier som dem fra Jassim og Hassan er præcis den slags der henvises til i den seneste rapport fra Amnesty International.

“Tortur er udbredt og begået med straffrihed af regeringens sikkerhedsstyrker, især mod de tilbageholdte anholdt under anti-terror, mens de er holdt i isolation til søgninger,” hedder det i rapporten.

“Fanger har påstået, at de blev torteret til at tvinge dem til at” tilstå “at alvorlige forbrydelser eller at anklage andre, mens der blev afholdt i disse betingelser. Mange har afvist deres tilståelser under retssagen kun at se domstolene indrømme dem som bevis for deres skyld, uden at undersøge deres formodet tortur, dømmer dem til langsigtet fængsel eller døden. ”

Henrettelser og international fordømmelse

Saadiya Naif, 60, har haft tre af hendes sønner henrettet – to af amerikanske styrker under besættelsen, og et i 2008 af irakere.

“Baker blev anholdt af irakisk politi og holdt i halvandet år,” fortalte hun Al Jazeera, mens gråd. “Han var kun 19, da de henrettede ham. Jeg forsøgte at bruge advokater at få ham ud af fængslet, men alle tre af dem modtaget dødstrusler. Så efter halvandet år i fængsel, han ringede til mig for at sige farvel, fordi han var til at blive henrettet den næste dag. ”

Ifølge internationale menneskerettighedsgrupper, modtaget mindst 3.000 irakere dødsdomme siden 2005, som var det år dødsstraf blev genindført efter Saddam Husseins fald i 2003.

Mindst 447 fanger er blevet henrettet siden 2005, og hundredvis af fanger venter på dødsgangen. Endvidere blev 129 fanger hængt i 2012.

Regeringen under premierminister Maliki er blevet stærkt kritiseret af både FN og flere andre menneskerettighedsgrupper for antallet af henrettelser.

Christof Heyns, FN ‘s særlige rapportør om udenretslige, summariske eller vilkårlige henrettelser, sagde sidste år blev han foruroliget over rapporter om personer, der stadig er i risiko for henrettelse. “Jeg er rystet over omfanget af henrettelser i Irak. Jeg beklager dybt de henrettelser.”

Den kraftige stigning i stats-sanktionerede drab har også trukket skarp kritik fra FN ‘s højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, der kaldte det “en kraftig stigning fra tidligere år”.

“I betragtning af den manglende gennemsigtighed i retssager, og den meget brede vifte af lovovertrædelser, for hvilke dødsstraf kan pålægges i Irak, er dette virkelig en chokerende tal,” Pillay sagde.

Human Rights Watch stedfortræder Middle East direktør, Joe Stork, sagde, at Irak “har et enormt problem med tortur og uretfærdige retssager”.

Lisa Hajjar er professor i sociologi ved University of California Santa Barbara og en gæsteprofessor ved American University Beirut. Hendes arbejde fokuserer på tortur og tilbageholdelse spørgsmål i forbindelse med krigen.

Hun sagde, at situationen i Irak er almindelig i de igangværende borgerkrige, med regimet ved magten forsøger at eliminere modstandere fra fortiden. Hajjar beskrev de henrettelser og tortur som “forsætlig statsterror”.

“Jeg kalder det terroristisk tortur,” Hajjar fortalte Al Jazeera. “Når folk tortureres eller der er udenretslige henrettelser, hvis formål er at afholde andre. Målet er at skabe en synlig skue, og formålet er at terrorisere fællesskaber i hviletilstand.”

Som svar på denne form for international kritik, sagde Iraks justitsministerium tortur kan ske i isolerede hændelser, og medierne overdriver det.

“Det internationale samfund har ikke været fair med det irakiske folk,” Justitsministeriet talsmand Haider al-Sadee nylig fortalte Al Jazeera. “Når der er en eksplosion i Amerika hele verden er rystet, og lande er invaderet som følge heraf. Men da Irak forsvarer sine rettigheder og udfører en person efter at have dømt ham for en forbrydelse, internationale organisationer fordømmer det.”

“Snakker som en irakisk statsborger,” tilføjede han. “Jeg tror, ​​det mindste, der bør gøres for at vise retfærdighed til ofernes familier, er at henrette dem offentligt.”

Denne nonchalant holdning, sammen med stigende rater for tilbageholdelser, rapporter om igangværende tortur, og stigende henrettelser, har indregnet i høj grad i, hvorfor overvejende sunnimuslimske områder i Irak, ligesom Bagdads Al-Adhamiyah kvarter og en stor del af Al-Anbar-provinsen, er afholdelse af regelmæssige demonstrationer mod Malikis regering.

Protester

Hver fredag ​​i Fallujah, i tre måneder nu, har hundredtusinder demonstreret og bad på den vigtigste vej forbinder Bagdad og Amman, som løber lige forbi udkanten af ​​byen.

Folk i Fallujah, og resten af ​​Iraks enorme Anbar-provinsen, er rasende på regeringen under premierminister Maliki. De siger hans sikkerhedsstyrker, stærkt befolket af medlemmer af forskellige shia-militser, er blevet dræbt og tilbageholde sunnierne i Anbar-provinsen, samt i store dele af Bagdad.

Sheikh Khaled Hamoud Al-Jumaili, en leder af de seneste demonstrationer, gjorde det klart for Al Jazeera hvorfor protesterne har været i gang.

“Vi kræver en ende på checkpoints omkring Fallujah, kræver vi de tillader i pressen kræver vi de ender deres ulovlige hjem raids og tilbageholdelser, kræver vi en ende på føderalisme og gangstere og hemmelige fængsler,” sagde han til Al Jazeera inde i et telt bare forud for nylig fredag ​​demonstrationer.

Sheikh Jumaili fortsatte med at fortælle Al Jazeera, at de millioner af mennesker i Anbar-provinsen havde trukket alle deres krav til Maliki regering, fordi ingen af ​​dem var blevet opfyldt.

“Nu er vi kræve en ændring i styret og en ændring i forfatningen,” sagde han. “Vi vil ikke stoppe disse demonstrationer.”

Den Sheikh blev derefter spurgt, hvad der ville ske, hvis Maliki regeringen ikke lyttede til de krav, de protesterende.

“Måske væbnet kamp kommer næste,” svarede han.

Mens der er ingen måde at forbinde de begivenheder, den 14. marts Iraks justitsministerium blev angrebet af mindst én bilbombe og en selvmordsbombe, som led i en række koordinerede angreb, der rystede Bagdad og dræbte 24 og sårede mindst 50 andre .

I mellemtiden protester mod Maliki regeringens løbende brug af tilbageholdelser, tortur og henrettelser fortsætter i sunnimuslimske områder omkring Irak, uden tegn på reduktion.

Løbende fordømmelse

“Dødsdomme og henrettelser bliver brugt på en forfærdelig skala,” Amnesty Internationals Hadj Sahraoui sagde i gruppens seneste rapport. “Det er især afskyeligt, at mange fanger er blevet dømt til døden efter uretfærdige retssager og på grundlag af tilståelser, de siger, de blev tvunget til at foretage under tortur.”

“Det er på høje tid, at de irakiske myndigheder afslutte denne rystende cyklus af misbrug og indføre et moratorium for henrettelser som et første skridt hen imod at afskaffe dødsstraf for alle forbrydelser,” tilføjede han.

Human Rights Watch har Erin Evers, et Mellemøsten Forsker arbejder på Irak, sagde hun har modtaget en lang række tal fra forskellige kilder med hensyn til antallet af faktiske fanger.

“Iraks justitsministerium hævder 30.000 mennesker i justitsministeriet og indenrigsministeriet forvaringscentre, men der er en masse modsætninger fra regeringen,” Evers fortalte Al Jazeera. “Jeg har haft en anden kilde angav tallet til 50.000. Den omstændighed, at antallet varierer så meget, og at oplysninger om, hvor og hvordan folk bliver tilbageholdt, er ikke almindeligt tilgængelige peger på et større problem.”

Et punkt til Al Jazeera, som mange irakere er dette: “. Hemmelige fanger” måske den Maliki regeringen ikke behøver hemmelige fængsler længere, fordi det i stedet har

Hvad der menes med dette er, at eftersom den irakiske sikkerhedsapparat ikke fungerer ved en retsstat ved at udføre vilkårlige tilbageholdelser og ingen retfærdig rettergang, er det således let nok at tilbageholde folk og holde dem i normale faciliteter uden at have nogen registrering af dem .

På denne måde er det muligt for regeringen at afhøre almindelige irakere ved hjælp af en metode, det vælger, fordi de familier og venner til de indsatte har ingen idé om hvor den tilbageholdte er, eller hvor længe de vil blive holdt der.

Evers gik på at påpege, at den omstændighed, at det irakiske retssystem er så uigennemsigtige punkter til ruten af problemet.

“Hvilket er, at disse institutioner er ikke, og det er misvisende at kalde det et retssystem som det sikkert er faktisk ikke udmåling retfærdighed,” sagde hun.

Amnesty Internationals rapport er baseret på oplysninger indhentet fra flere kilder, herunder interviews med indsatte, ofrenes familier, flygtninge, advokater, menneskerettighedsaktivister og andre, plus anmeldelser af retten papirer og andre officielle dokumenter.

Amnesty International sendte sine seneste resultater til den irakiske regering i december 2012, men har endnu ikke modtaget noget svar.

 

Kilde: AlJazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *