Bangladesh demonstranter kræver blasfemilov Hundredtusinder af demonstranter kræver lov, der ville omfatte dødsstraf for bloggere, der fornærmer islam.

 

Bangladesh Protest against blas...

Mindst én person er blevet dræbt som hundredtusinder af mennesker holde protester i Bangladesh til at kræve, at regeringen indfører en anti-blasfemi lov, der ville omfatte dødsstraf for bloggere, der fornærmer islam.

Nowsher Khan, en lokal leder af Awami League blev dræbt i Bhanga, en by sydvest for Dhaka, på lørdag, når Hefazat-e-Islami-tilhængere stødte sammen med Awami League tilhængere.

Protesten på lørdag, den såkaldte “lange march”, med mange rejser fra fjerntliggende landsbyer, blev udløst efter en gruppe af bloggere angiveligt begyndte at kritisere konservative religiøse partier, som er meget populære på trods af Bangladesh sekulære forfatning.

Angiveligt bakkes op af Jamaat-e-Islami, Hefazat-e-Islam, en islamistisk gruppe, der trækker støtte fra titusinder af seminarier, arrangerede demonstrationen til støtte for sin 13-point efterspørgsel, herunder vedtagelsen af ​​en blasfemilov at retsforfølge og hænge ateistiske bloggere.

Dhaka har været stort set afskåret fra resten af ​​landet siden fredag ​​eftermiddag, efter sekularister kaldes en 22-timers landsdækkende strejke for at hindre march.

Både sekulære og muslimske demonstranter er gået på gaden i løbet af de retssager om krigsforbrydelser af lederne af Jamaat-e-Islami i sager vedrørende 1971-krigen mod Pakistan, hvor tre millioner mennesker blev dræbt og mange tusinde kvinder blev voldtaget.

Ungdom protester

Abdul Quader Mollah blev dømt til livsvarigt fængsel i februar, ansporer unge protester opfordrede til en dødsdom for ham i stedet. Dette førte til counter-protester fra religiøse partier i landet.

Sammenstød brød dage senere, da velkendte demonstrant og blogger, Ahmed Rajib Haider, blev dræbt, efterfulgt af flere dødsfald i efterfølgende vold.

Tale til Al Jazeera, Shakil Ahmed, leder af produktion til Ekattor tv i Bangladesh, siger, at protesterne lørdag var fredelige og havde fået næring af misinformation på begge sider.

“Forkerte oplysninger er blevet spredt ud over nogle af de aktivister,” sagde Ahmed.

Al Jazeeras korrespondent, der ikke kan blive navngivet af sikkerhedsmæssige årsager, taler fra Dhaka på lørdag, sagde, at meget enorme skarer havde samlet sig.

Hun bekræftede, at protesterne var fredelige, men sagde, at en død var blevet rapporteret om fredag ​​aften og en anden lørdag morgen.

En aktivist fra det regerende Awami League blev skudt og dræbt efter de sekulære stødte sammen med hundredvis af seminarelever indehavere af et rally til støtte for march, fortalte lokale politichef Yasir Arafat nyhedsbureauet AFP.

“Myndighederne er blevet mere og mere erfarne i forbindelse med protesterne … Lige nu forsøger de at indeholde de skarer og gør sikker på, at det ikke bliver voldelig.”

Vores korrespondent sagde, at mens der var en masse støtte til march fra landet, hvor Hefazat-e-Islam er god til at mobilisere folk fra, er landet meget splittet.

»Eksplosiv« situation

Zafar Sobhan, redaktør af Dhaka Tribune, taler til Al Jazeeras via Skype fra Dhaka, sagde, at mens regeringen blev havde opretholdt en “neutral linje” og var “skavankende” for at forhindre en “eksplosiv” situation, han mener, det var usandsynligt, at en blasfemi lov ville blive indført.

Han sagde, at marchen var mindre om en blasfemilov, men var mere af en reaktion på opfordrer til dødsstraf for partiledere bliver retsforfulgt for krigsforbrydelser.

“Marchen er mere af en, hvis man [de bloggere] kommer til at kræve dødsstraf mod os [de politiske partiledere, så vi kommer til at kræve en dødsstraf mod dig.”

Vores korrespondent siger, at den virkelige pres vil kunne mærkes i landets økonomi.

“Hver gang der er en strejke lukker ned for økonomien … Økonomiske spørgsmål vil sandsynligvis lægge pres på regeringspartiet Awami parti.”

I sidste uge blev fire online forfattere arresteret og anklaget for at såre religiøse følelser gennem deres Internet skrifter mod islam.

Sobhan sagde anholdelserne blev betragtet som en “hårdhændet foranstaltning” at formilde islamisterne.

Operatører af top bangladeshiske blogs blacked deres websteder på torsdag for at protestere mod regeringen flytte.

De siger, at regeringen har kowtowing til de religiøse aktivister.

Muhiuddin Khan, Bangladesh hjem minister, sagde onsdag, at regeringen havde identificeret 11 bloggere, herunder de fire fanger, der havde såret religiøse følelser landets overvejende muslimsk befolkning.

Regeringen har blokeret omkring et dusin hjemmesider og blogs for at dæmme op for urolighederne. Det har også oprettet et panel, som omfatter efterretningstjenester høvdinge, at overvåge blasfemi på sociale medier.

Under landets cyber love, kan en blogger eller Internet forfatter står op til ti års fængsel for bagvaskelse af en religion.

Kilder: Aljazeera og Agenturere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *